Tévék: nyugaton (és keleten) a helyzet változatlanTévék: nyugaton (és keleten) a helyzet változatlan

Készülék márkák minden mennyiségben, tesztek garmadával. Oled, qled, full és ultra HD, smart-okos, 4K és 3D – megannyi típus, egyre komolyabb tudással. Rossz hír, hogy a magyar piac típusaiból kevés a teszt, jó hír viszont, hogy valamiért nálunk csak a viszonylag jó márkák vannak forgalomban.

Végtelen mennyiségben nyüzsögnek a tévék az áruházakban. Oled, qled, full- és ultra-HD, smart-okos, 4K, 3D alapból, és az új trend is mutatja magát, az internet tv, ahol nem csatornákat választunk, hanem magunknak állítunk össze személyre szabott műsort.

Ha sokat nézzük az "egyszemű szörnyet”, egyszer csak érezni kezdjük, hogy a készülék visszanéz ránk, már tudja mit akarunk.

Átrendeződő piac?

Valamikor, ha az egyszeri ember bement egy áruházba tévét venni, akkor tudta, hogy van ugye a Philips, a Sony meg a Panasonic. Esetleg Akai, Telefunken, Grundig és a hazai típusok, melyek azóta már eltűntek a polcokról.
Pár éve a helyzet kezdett másképpen alakulni.A dél-koreai típusok: Samsung, LG irgalmatlan lendülettel törtek be a digitális piacokra (telefon, tablet, tv). Kezdetben volt egy kis fanyalgás, de mára már a piac fejet hajtott az új uraknak, akik egymás között is lejátszották a meccset. Ma a tesztek tanúsága szerint is a Samsung a "tömegek" számára az egyetlen, legyőzhetetlen hadúr. Termékeinek 95 százaléka jó minősítést kap újra meg újra. A többi cég erejének megfeszítésével előállít néha egy méregdrága típust (500 eFt felett), mely megközelíti a Samsungok színvonalát, de ezenkívül semmi.
Kérdezhetnénk mi a baj a többiekkel, hogy csak közepes körüli eredményeket érnek el? Nem tisztünk ítélkezni. Egy kis látványvilág hiányosság, hangproblémák, kezelési nehézségek.
Egy érdekes adalék a Sony és más japán típusokhoz. Egy japán ismerős szerint a japán emberek teljesen másképp látják a színeket, mint mi európaiak. Nem véletlenül vörös a nap a zászlójukban, valóban olyannak is látják, és nem csak napkeltekor vagy napnyugtakor. A japán nyelvben a zöld szín jelentése legfeljebb az erdő sötétzöldje, de a jelzőlámpának a szabad jelzését kéknek hívják, és annak is látják! Ez nem színtévesztés, csak némi genetikai eltérés. Ezért például a Sony nézés tesztjei default állapotban (gyári alapbeállítások) néha túl hidegek, máshol túl meleg színeket mutatnak az európai szemnek.
Egy utolsó adalék: a Philips 8100-as szériájának egy darabja a Philips 65PUS8102, mely a cégtől már rendelhető, de még nincs a magyar piacon, összeredményét tekintve eléri a jó átlagot a régi Philips márka nagyobb dicsőségére. Viszont, ha bejön zsebbe kell nyúlni érte, mert jelenleg mintegy 2600 euróért vesztegetik az unió más részein.
Reméljük kedvet kaptak átnézni tesztjeinket és csatlakozni fogyasztóvédelmi szolgáltatásainkhoz a Teszt és Piac honlapján.
A tévéteszteket ezen a linken érik el: http://www.tesztespiac.hu/homepage/teszt-chart/category/102-televiziok. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy technikai okból az újonnan tesztelt termékek a lista végén találhatóak.


Tesztünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében

 

 

Álljon ki fogyasztói jogaiért! Kérjen segítséget!
A részletekért kattintson az alábbi képre!