Arisztokrata találmány konyháinkban: a mosogatógépArisztokrata találmány konyháinkban: mosogatógép

Gondolta volna, hogy a mosogatógépet még a XIX. században találta fel egy amerikai arisztokrata hölgy? És azt, hogy a manapság nálunk is kapható csodák közül jó néhány bosszantóan hosszasan mosogat? Minden, amit tudni akart a mosogatógépekről, de eddig nem volt kitől megkérdezni, most kiderül!

A háztartásban elvégzendő feladatok gépesítése előtt, azt csak nehéz, fáradságos munkával tudták elvégezni a háziasszonyok. Ennek egy része a mosogatás volt, ami mosogatógép hiányában ugyancsak időigényes, és fárasztó volt. A mai modern tisztítószerek nem álltak rendelkezésre, ezért csak egy ronggyal, homokkal, és fahamuból forrázott lúggal végezték el a mosogatást. Rendkívüli módon egy nemesi családból származó arisztokrata hölgy gondolataiban merült fel először a mosogatógép ötlete.

Rövid történeti háttér

A szerkezet diadalútja az 1850-es években kezdődött Amerikában. Josephine Cochrane a jómódú ohiói háziasszony valószínűleg soha életében nem mosogatott el egyetlen tányért sem saját kezűleg, de mégis érdekelte a téma.  A mosogatógép gondolata azért születhetett meg, mert az említett hölgy túl hosszú folyamatnak tartotta a mosogatást. A másik ok pedig, ami vélhetően nagyobb jelentőséggel bírt, hogy sokszor sérültek meg az értékes étkezési eszközei. A fényes estélyek alkalmával mindig fel kellett venni jó néhány tányért és edényt a veszteséglistára, ugyanis a személyzet ügyetlensége miatt eltörtek. Josephine-t annyira zavarta edényei megfogyatkozása, hogy tervezett egy biztonságos mosogatógépet. Bár a terv már 1886-ban létrejött, a masina csak az 1893-as chicagói világkiállításon debütált, és hatalmas sikert aratva az ipari forradalom egyik mirákuluma lett. Igaz, ekkor még nem a hétköznapi háziasszonyok körében hódított, hanem az étterem- és szállodatulajdonosok láttak benne fantáziát. Feltehetőleg nagy befogadóképességű szerkezetekről volt szó. Az élelmes hölgy számos gépet adott el intézményeknek, amiért jókora summát tehetett zsebre, így tovább gyarapította amúgy sem csekély vagyonát.
Európában a 20. század elején jelentek meg az első elektromos üzemű, beépített szivattyús készülékek.
Manapság egyre nagyobb lendülettel fejlődik a világ, a technológia, és a fejlődés eljutott odáig is, hogy az új gépeknél a víz- és energiatakarékosság vált a legfőbb szemponttá. Mára ezek a készülékek mindenféle tekintetben hatalmasat változtak: magasabb mosogatási hőmérséklettel, kevesebb, noha erősebb hatóanyagokat tartalmazó mosogatószerekkel, kevesebb vízfogyasztással, jelentős időmegtakarítással dolgoznak. Az LCD kijelzők segítségével a mosogatógépek könnyen beprogramozhatók úgy, hogy tájékoztatnak arról, éppen melyik folyamat melyik szakaszánál tart a mosogatási művelet.

A mosogatógépről általában

Manapság ha az ember mosogatógépet szeretne vásárolni, több verzióból is választhat. Első kérdés a készülék mérete, amiből alapvetően kétféle létezik. Egyik a hatvan centi körüli, másik a negyvenöt centi körüli szélességű modell. Ezeken belül választhatunk a félig beépített, vagy a teljesen a bútorba integrált fajtából. A félig beépített azt jelenti, hogy a készülék kezelőszervei az előlapon helyezkednek el, míg a teljesen integrált típusnak az ajtó tetején vannak mindezek, így az ajtóra szerelt bútorlap teljesen elrejti a mosogatógépet.
A teríték befogadását illetően a gépek kilenctől akár tizennégy teríték kezelésére is képesek. A mosogatógép legtakarékosabb típusa az A+++ energiaosztályba tartozik. A ma kapható legtöbb szerkezetet ellátták ECO funkcióval, Aqua Stop rendszerrel, ami azt a célt szolgálja, hogy egy esetleges vízfolyással járó hiba esetén leállítja a mosogatási programot, egy szelep segítségével letiltja a víz beáramlását a mosogatógépbe, valamint típustól függően leüríti a mosogatótérben lévő vizet. A fejlesztők több olyan lehetőséget is beépítenek a készülékekbe, amik megkönnyítik az különböző méretű edények behelyezését is.
Ilyen például az állítható magasságú felső kosár, és a lehajtható edénytartók, amik lehetővé teszik a könnyebb elrendezést az alsó kosárban, a nagyobb méretű edények számára. Bizonyos modellek el vannak látva egy programidőzítő rendszerrel is, amivel beállítható, hogy a választott program mennyi idő elteltével induljon el, ami hasznos, ha esetleg olcsóbb éjszakai áramot használhatunk, vagy ha úgy szeretnénk időzíteni a folyamatot, hogy akkorra végezzen a mosogatógép, mikorra hazaérkezünk a munkából vagy vásárlásból.
A manapság kapható legtöbb típusba egy vízminőséget figyelő szenzort is beépítenek, aminek köszönhetően a rendszer addig ellenőrzi a vizet, amíg az a megfelelő tisztaságú nem lesz. Jó minőségű tisztítószerekkel párosítva, így az edényeink csillogó tisztaságúak lesznek. Sőt olyan technológia is rendelkezésre áll néhány modellnél, ami figyeli a behelyezett edények mennyiségét, sőt még azok szennyezettségét is. A vízkeménységet is be tudjuk állítani, aminek segítségével a mosogatógép több verziója is képes automatikusan adagolni a felhasználásra kerülő só mennyiségét, ami fontos az edények tökéletes tisztasága miatt.
A használónak csupán a só tartály feltöltésére kell ügyelni, amiben a legtöbb szerkezet segítségünkre van valamilyen, a só tartály kiürülését jelző rendszerrel. Így tehát már nem jelent nagy gondot a mosogatás folyamata. A mosogatógépeknek köszönhetően sok fáradságos munkát és értékes időt takaríthatunk meg.

A magyar piac és a nemzetközi tesztek röviden

Piaci adatok szerint Magyarországon a háztartások 15 százalékában van mosogatógép. A magyar piacon minden évben több tízezer mosogatógépet adnak el a háztartásigép-gyártók. Évente 6-7 százalékkal több az eladás a megelőző évinél.
A vezető márkák közül az ICRT független tesztszervezet értékelése alapján, „középár 100-200 eFt” kategóriában a Siemens kapott jó minősítést, de a Bosch sem maradt le tőle sokkal. A „drágább, 400 eFt feletti” kategóriában a Miele és a Smeg kapott jó értékelést.
A tesztek vizsgálják a mosási, szárítási hatékonyságot, a szerkezet zajosságát, a mosogatási időt az alap és az ECO programnál is, a kezelhetőséget, és a gépek alkatrészeinek minőségi kialakítását is.
Egy érdekesség: sok termék – még a jó minősítést kapottak is – gyenge, sőt gyakran nem megfelelő értékelést kaptak a mosási idő tekintetében. A programok futása túl hosszú ideig tartott a tesztelők szubjektív érzése szerint. Vagy talán a gyártók is gondosan elhallgatnak ilyen nüanszokat?
A fejlesztéseknek ebbe az irányba is el kellene mozdulniuk, nemcsak a finom digitális kezelőfelületek kialakítása felé.
Nem tisztünk ítélkezni, de az eredmények azért érdekesek, mert az egyik lényegi szempont a munkában mindig is az idő. Van ugye kapcsolat idő-, áram és vízfogyasztás között...
A tesztértékelések folyamatosan bővülnek, és kiterjednek a Magyarországon kapható márkák nagy részére, így aki kíváncsi a többi márka szereplésére (Electrolux, Indezit, Gorenje, Whirlpool stb.), az csatlakozzon a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület tudatos fogyasztóinak táborához.


Tesztünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében

 

 

Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan ismerheti meg teszteredményeinket!