Laptop-kavalkád

Laptop-kavalkád

Apple, Sony, Dell, HP – nyugat-európai laborban készült független tesztünk igyekszik iránymutatást adni a vásárlónak, mely laptopnak, mi az erőssége és ki nem mondott gyengesége. Nézzen hát körül adatbázisunkban!

PC-k, laptopok kavalkádja. Üzlet, játék vagy csak digitális káosz, amelyben lassan minden mindegy lesz a technikai csodákat még felhasználói szinten is nehezen követő átlagembernek? Csak egy a biztos, hogy gyermekeink számára viszont ez a varázsvilág nem jelent kihívást. Egy hamburger menü eszegetése alatt megértik minden új kütyü, applikáció használatát. Az új gugli nemzedék gyorsabban találja meg azt a tűt, amelyiket csak akarja a nagy internetes szénakazalban, mint a szüleik és tanáraik együttvéve.

A laptopok fejlődése ugyanebbe a varázsvilágba tartozik.  Egy kanadai cég napelemes laptopot hoz ki, egy másik cég rolltop fantázianévvel fejleszt ki gurigává csomagolható, könnyen szállítható masinát. Egyszóval a jövő nem áll le. Ahogy a múlt sem. A régi csatározás a Windows operációs rendszerű PC-k és az Apple Macintosh saját fejlesztésű szoftverei és hardwarei között itt a laptop világban is felütötte a fejét. Az idő múltával azonban a piaci harcok a Sony Vaio, a Dell, a Hewlett Packard (HP) és az Apple Macintosh között elcsendesedni látszik. A PC-k fokozatosan közelednek a Macintosh minőség felé, de az embernek az az érzése, hogy mindig létezni fog egy ki nem mondott, állandósult hierarchia.

Ördög a részletekben

A független, profi tesztek is alapvetően mintha ezt a status quot erősítenék meg, de ha valaki jobban megnézi az eredményeket, akkor észrevehet olyan dolgokat is, melyek túlmutatnak az ismert közhelyen, miszerint a Mac stabil, a legmegbízhatóbb, a legerősebb akkumulátorral működik és természetesen kétszer-háromszor annyiért tudja, amit tud. Mindez persze nagyjából még mindig igaz, hiszen kiváló végminősítést egyedül a Macintoshok kaptak, de a labortesztek rámutattak az Apple „blöffjeire” és tényleges gyengeségeire is, melyek bár nem nagy súllyal estek számításba a végelszámolásnál, azért fontosak a fogyasztók szempontjából. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a Windowsos riválisok ezekben a tesztekben nem maradtak el a „királytól”, sőt meg is haladták.
Álljon itt egy-két példa, a rend kedvéért. Billentyűzet, belső egér (pointing device), merevlemez és egyéb általános jellemzők tekintetében a Dell egy-egy gépe ráver a Mac-re. Memória tekintetében pedig azonos értéket hoz. Akkumulátor kérdésben a Mac is csak közepes, mint a többi nagy cég, leszámítva a Mac Air 13-t, ami jó minősítést kapott. Külön érdekesség, hogy egy alacsony árkategóriás készülék, az Asus Eebook aksi tekintetében jobb minősítést kapott az Apple Macintosh gépeknél.
Ennyit ízelítőül.
Professzionális és független tesztünk részletes eredményeit Előfizetőink itt tekinthetik meg: http://www.tesztespiac.hu/homepage/teszt-chart/category/159-laptop.


Tesztünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében

 

 
 

Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan ismerheti meg teszteredményeinket!