Telefonos okosságok - Nagy mobiltelefontesztValóban a Huawei P8 a világ legjobb okostelefonja?

2015 legjobb mobiltelefonjának a Huawei P8-at választotta egy nemzetközi szakújságírókból álló csoport – adta hírül több internetes portál. A hírből kiderül az is, hogy az „eredmény” mögött nem részletes tesztek, hanem némiképp szubjektív vélemények állnak. Mivel az ICRT független nemzetközi tesztelő szervezet magyar tagjaként 70 mobiltelefon szerepel adatbázisunkban, mi is kíváncsiak voltunk, mit tud a Huawei csúcskészüléke, összehasonlítva hasonszőrű versenytársaival.

A Huawei P8 a cég exkluzív készüléke, így nem követünk el nagy hibát, ha a két nagy név, az Apple és a Samsung zászlóshajóival, az Iphone 6-tal és a Samsung S6-tal teszünk egy rövid összehasonlítást. A helyzet jó, mert az ICRT nemzetközi, független szervezet teszteredményei rendelkezésünkre állnak. Megjegyeznénk, hogy ezek a tesztek több kategóriában (felszereltség, memória, akkumulátor, hívás és SMS-küldés, a kijelző tulajdonságai, kamera, videó és zene stb.), professzionálisan felszerelt laborokban készülnek, és több száz komoly kérdésre adnak választ, a fogyasztó számára valóban hasznos, korrekt eredmények kimutatásával. A tesztek gyártóktól való függetlenségét nem csak az biztosítja, hogy a tesztet végző szervezetet Európa és a világ számos országának meghatározó civil fogyasztóvédelmi szervezetei alkotják, hanem az is, hogy a tesztelt termékek nem a gyártóktól kerülnek beszerzésre, hanem a boltban megvásárolják őket, mint ahogyan azt bármelyik fogyasztó tenné.
A Huawei P8 sikeréről szóló hír szerint az Európai kép- és hang szövetség (EISA) szakújságírói értékelték „a telefon prémium kivitelezését, az ezzel együtt elérhető árát, valamint a készülék kedvezőtlen fényviszonyok közt is jó képeket készítő kameráját.”
A részletes ICRT-eredményeket szemügyre véve a magunk részéről úgy gondoljuk, nem igazán szerencsés pont a kamera tulajdonságait kiemelni, ugyanis ez az igazán kínos terület a Huaweinek. Összesített eredménye csak közepes, míg a másik két vetélytársé jó. A kamera sokoldalúsága (funkciók) még mindhárom mobilnál a jó kategóriába esik, de a képminőség már más kérdés. A Samsung és az Iphone jó, míg a Huawei P8 csak gyenge. Kiemelendő, hogy mind a kontraszt, mind a képélesség és a színegyensúly is gyenge, nappali fényben digitális zoom esetén pedig a képminőség értéke a NEM MEGFELELŐ kategóriába került a Huawei P8-nál.

 

Huawei P8

Samsung S6

Iphone 6

Kamera összesített eredménye

közepes

Kamera képminőség

gyenge (kontraszt, képélesség, színegyensúly) Nappali fényben, digitális zoom esetében NEM MEGFELELŐ

Videó képstabilizáló

kiváló

kiváló

Zenefunkciók

kiváló

kiváló

Hívás és SMS

kiváló

Egyszerű használhatóság

jó (nehézkes üzembe helyezés)

kiváló

kiváló

Akkumulátor minősége

közepes alá

közepes fölé

Internet és készenléti üzemmód közbeni akkumulátorhasználat

gyenge

közepes

közepes

Készülék töltése

közepes

kiváló


Továbblépve, a videó funkciók – a kiváló képstabilizáló ellenére, ami a kínai cég régebbi típusainál nem volt – a P8-nál csak jó minősítést kaptak, míg a Samsung és az Iphone kiválót.
Pontosan ugyanezt lehet elmondani a zenefunkciók értékelésénél. Kiemelendő, hogy az Iphone a zeneszámok közt, az úgynevezett "track-ek" (sávok) között megoldotta a sima, "ugrásérzet" nélküli átmenetet, míg a Samsung és a Huawei nem.
A hívás és SMS kategóriában az Iphone végzett az élen. Összesítésben kiválót szerzett, míg a másik kettő jót.
A kijelzőt vizsgálva elmondhatjuk, hogy mindhárom készülék kiváló minősítést ért el. Egy részkategóriában a Huawei legyőzte a Samsungot, de az Iphone-t már nem. Ez a kategória a kültéren, erős nappali fényben való olvashatóság volt.
A Samsungot és az Iphone-t ráadásul egyszerűbb használni (eredményük kiváló), míg a Huawei minősítése jó. A kínai mobil legnagyobb hibája a másik kettőhöz képest nehézkesebb üzembe helyezése.
A laborvizsgálatok szerint az akkumulátor minőségét tekintve egyértelműen a Samsung a nyerő. Az S6-os kapta az egyetlen jó minősítést – négyes alát – hármuk közül. Az Iphone közepes fölé, a Huawei közepes alá.
Mindhárman kiválóak a telefonálás közbeni akku használatnál, de internet, GPS, és készenléti üzemmódban már nem ilyen jó a kép. A Samsung és az Iphone közepesen teljesít, de a Huawei – "bajnokhoz” nem annyira méltó módon – internet és készenléti üzemben gyenge, és GPS módban is csak közepes.
A készülékek töltésében is csak a Samsung kapott kiválót, az Iphone jót, a Huawei közepest.
A kézibeszélő hívás közbeni hangminősége mindhárom készülék esetén jó.
Mindhárom készülék memóriája kiváló minősítésű. A Huawei nagyon komoly hangsúlyt fektetett erre. A maximális memória 138 GB, ami sokkal több a riválisokénál.  Ez azt jelenti, hogy alapból feltölthető rá minden nagy játék, ami a többiekre csak memóriabővítéssel.
Természetesen a készülékek felszereltsége és sokoldalúsága is szempont volt. A különböző kütyükkel való ellátottságban a Huawei jól teljesít. Kiváló minősítést kapott, csakúgy, mint a Samsung. Az Iphone pedig majdnem eléri a kiválót. Az amerikai mobil gyengesége a Bluetooth 4.0 és a csak közepes WLAN internet rendszer, a Huawei-nek az 5 Ghz-es WiFi hálózatra kapcsolódás, a vezeték nélküli töltési lehetőség és az ujjlenyomat olvasó hiánya.
A készülék általános képességeit illetően mindhárom mobil jó minősítést kapott. A Samsung S6 meghaladta a négyest, az Iphone 6 majdnem négyes, a Huawei épp csak eléri a jó kategóriát.
Az SAR tanúsítványban a Samsungnál kiváló értéket mértek (0,499 Watt/kg), az Iphone-nál 0,98 Watt/kg-ot, ami szintén jó, a Huaweinél viszont 1,72 Watt/kg-ot, ami már korántsem olyan jó érték.
Az SAR (embert érő káros sugárzási szint) európai szabványa 2 Watt/kg, észak-amerikai szabványa 1,6 Watt/kg. Azaz Európában még elmegy a telefon, de Amerikában már a nem biztonságos kategóriába esik.
 

 

Huawei P8

Samsung S6

Iphone 6

SAR (embert érő káros sugárzási szint)

1,72 Watt/kg

 0,499 Watt/kg

 0,98 Watt/kg

SAR Európai szabványa:

max 2 Watt/kg

biztonságos

biztonságos

biztonságos

SAR Észak-Amerikai szabványa: max 1,6 Watt/kg

nem biztonságos

biztonságos

biztonságos

Érzékenységi teszt

majdnem kiváló


A készülékek laborbeli ún. érzékenységi tesztjében a Samsung és a Huawei jó minősítést kapott az Iphone majdnem kiválót. A teszt lényege, hogy a tanúsítványnak megfelelő szintű energiaközlés esetén mennyire kiváló a telefon működése. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy hasonló működési minőség mellett, a Huawei P8 használóit nagyjából négyszer akkora sugárzás éri mint azt, aki egy Samsung S6-os készüléket használ.

Mindezek után bizonyára már nem meglepő, hogy bár az összesített eredmények kategóriájában mindhárom mobil jó eredményt ért el, de míg az S6 és az Iphone 6 egész közel került a kiválóhoz, addig a P8 éppen csak egy kicsivel haladta meg a jó eredményt.

Ha tehát a szubjektív vélemények helyett a laboratóriumi körülmények között elvégzett mérési eredményeket nézzük, akkor kiderül, hogy a "bajnok" a két nagy riválissal való versenyt nézve csak harmadik. A fentiek alapján Ön eldöntheti, hogy elfogadja-e néhány újságíró vagy egyes forgalmazók véleményét egy-egy termékről, vagy inkább egy független fogyasztóvédelmi szervezetek által megbízott nemzetközi tesztlabor mérési eredményeire alapozza vásárlási döntését.


Tesztünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében

 

Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan ismerheti meg teszteredményeinket!