Uzsonnaajánlat erős idegzetűeknekUzsonnaajánlat erős idegzetűeknek

Végy egy szelet kenyeret, kend meg Hazai vajjal, tégy rá egy-két szelet Tesco Value sertés párizsit! Desszertnek néhány kocka Ryelands tejcsokoládét vagy az Ecorino Choco Stick és Vanilla Stick fantázianevű pálcikás jégkrémjeit ajánljuk. Pontosabban nagyon nem ajánljuk…

A szóban forgó termékek ugyanis egytől-egyig utolsó helyen végeztek kategóriájukban a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszertesztjén. Egy kivétellel (a még megfelelő minősítést szerző Ryelands Milk Chocolate) ráadásul elégtelenre vizsgáztak, azaz tényleg a jeges borzongás lett úrrá tesztelőinken, mikor az adott terméket meg kellett kóstolniuk.
Nyilván minden tesztben van némi szubjektív elem – annak ellenére is, hogy tesztjeinket élelmiszer-szakértők vezetésével, a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint végezzük –, de azt bizton állíthatjuk, hogy ha valaki jót akar, akkor ezeket a termékeket messzire elkerüli. Érdemes tehát az egyes tesztekről írt részletesebb cikkeinket is átböngészni, Előfizetőink pedig bejelentkezés után egyesével végignézhetik az esetenként több tucat terméket, ahol mindegyikről – az összetevők felsorolása mellett – egy rövid jellemzést is olvashatnak. A leírások alapján érdekesnek tűnő termékeket kiválasztva táblázatba rendezhetik őket, hogy további adatokat és az egyes területekre kapott pontszámokat is megismerjék (jelenleg 20 fajta táblás tejcsokoládé, 14 vaníliás és csokoládés pálcikás jégkrém, 14 féle vakuumcsomagolt sertés párizsi, 24 különböző sózatlan vaj, 8 narancslé és 16 extrudált kenyér szerepel adatbázisunkban).
Természetesen azokra is gondoltunk, akik más területek iránt érdeklődnek. Közel 70 mobiltelefon (az alapkészülékektől a luxus kategóriáig), két tucat televíziókészülék és 15 mosógép mindenre kiterjedő, független, nemzetközi laborban készült teszteredményei is elérhetőek az érdeklődők számára, valamint – a Which? angol szervezetnek köszönhetően – több mint egy tucat légitársaság minősítése (járatpontosság, kényelem, kiszolgálás stb.) is hozzáférhető.

Élelmiszertesztjeinkre visszatérve, érdekesség, hogy a Spar sajátmárkás termékei általában jól szerepelnek, ugyanez azonban már korántsem mondható el a Tesco „házi” termékeiről. A külföldről behozott áruk sok esetben valódi minőséget képviselnek, ugyanakkor ehhez többnyire magasabb fogyasztói ár is párosul.
A vakuumcsomagolt sertés párizsik piacán egyértelműen a Pick a legmegbízhatóbb választás, érdekes azonban, hogy itt sem mindegyik termék. Olyat érdemes választani, ahol már a csomagolás előlapja is büszkén hirdeti gyártóját, ugyanis ennek a gyártónak is volt olyan terméke, ami csak még megfelelő minősítést kapott.

S hogy tovább csigázzuk az érdeklődést, íme két sereghajtó rövid jellemzése.
Tesco Value sertés párizsi: „Egyszerű csomagolása könnyen nyitható, ami benne van, abban viszont nincs köszönet – nagyjából így összegezhető a Tesco sajátmárkás sertés párizsijáról alkotott tesztelői vélemény. Osztályzata elégtelen, azaz nem megfelelő, ha nem akar borzongani, javasoljuk, messzire kerülje el ezt a terméket! Tisztátalan mellékízű, kellemetlen bőrke íz dominál benne, rágós, gumiszerű, intenzív idegen illat fedezhető fel – tesztelőink nem győzték sorolni a negatívumokat. Sertéshúsból is csak 41% jutott bele, gyártóját jótékony homály fedi.”

Hazai vaj: „Habos állagú, kellemetlen szagú és ízű termék.62%-os zsírtartalma nem éri el az Élelmiszerkönyv által megadott minimális értéket (80%), ezért a "vaj" felirat félrevezető lehet a fogyasztó számára!”

 

Végezetül pedig álljon itt két olyan termék, amiért megéri pénzt kiadni.

Schogetten Alpine Milk Chocolate: „A német Schogetten ugyan alapvetően nem táblás tejcsoki – a csomagolás különálló, kis csokikockákat rejt, mégsem bántuk meg, hogy bevettük tesztünkbe. Sőt talán ez okozta a legnagyobb pozitív meglepetést. Ára szerint (229 Ft/100 g) alsó középkategóriás, kellemes ízétől azonban laikus tesztelőink el voltak ragadtatva, de szakértőink is magas pontszámokat adtak. Összességében ízre ez a tejcsoki kapta a legtöbb pontot, így nem is lehet kérdéses, hogy összminősítése kiváló. Ráadásul a már említett árat is figyelembe véve itt találkozhatunk a legjobb ár-értékaránnyal.”

Pick sertés párizsi: „Szép, jól nyitható csomagolásból került elő a Pick sertés párizsija, amiről szerencsére a kóstolás után is megmaradt a jó vélemény. Az egyetlen kisebb kritika az volt vele szemben, hogy kissé sós. Az átlagosnak mondható, 50 százalékos sertéshústartalom ellenére úgy tűnik, sikerült megtalálni az összetevők harmóniáját: mind összpontszámát, mind ízét tekintve a második helyen végzett Békebeli, füst ízű „testvére” mögött. Árát is figyelembe véve (219 Ft/100 g) pedig nyugodtan neki ítélhetjük a legjobb vétel (Best Buy) titulust.”

 

A sertés párizsi tesztünkről szóló részletes cikket ezen a linken, vajtesztünk leírását itt, jégkrémtesztünk szöveges bemutatását ezen az elérhetőségen, míg a tejcsokoládé tesztről készült beszámolót ide kattintva érheti el.

 

Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan ismerheti meg teszteredményeinket!