Nagy csokiteszt: sok a finomNagy csokiteszt: sok a finom

5 kiváló, 7 jó, 7 közepes és 1 még megfelelő minősítést osztott ki tesztelőcsapatunk nagy táblás tejcsokoládé tesztünkön, ahol jól és kevésbé ismert márkák egyaránt megtalálhatóak voltak. A tejcsoki palettát nézve az édesszájúaknak nem lehet félni valójuk, mind a mennyiség, mind a minőség biztató.

Az önsajnálat ugyan nem vezet sehová, mégis meg kell, hogy jegyezzük: 20 tejcsokit végigkóstolni igen embert próbáló feladat, még akkor is, ha a termékek bő fele jó minőségű. Mielőtt azonban belemerülnénk a részletekbe, lássuk miből lesz a cserebogár, pontosabban a csokoládé.

Az ültetvényektől a késztermékig

A csokoládé története nagy múltra tekint vissza: Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét, mi több fizetőeszközként is használták. Mégis, a csoki nagy múltja ellenére az első szilárd-csokoládé gyárat csak 1842-ben alapították, tejcsokoládé-szeletet pedig 1876-ban készítettek először a svájci Nestlé fivérek.

A csokoládé fő összetevője, a kakaó szüretelése általában október és március közé esik. A trópusi klímán magától megindul a természetes erjedési – más szóval fermentálási – folyamat, mely során a gyümölcsben lévő mikroorganizmusok szétbontják a cukortartalmú gyümölcshúst és alkoholossá alakítják azt. Az erjesztésre több módszer is létezik. Kisebb ültetvényeken a kiszedett magokat banánlevelek közé rakják, itt érlelik, az erős napsugárzás hatására a magok leadják víztartalmukat, ami a banánhéjra lecsapódik. A nagyobb ültetvényeken pedig faládákban fermentálják a magokat. Kakaómag fajtája válogatja, hogy mennyi ideig tarthat az erjedés. A Criollo nevű kakaófajta erjedési ideje két nap, a Forastero-é – melyből a legtöbb mai csokoládé készül – pedig nyolc. A köztük lévő különbség az ízben érzékelhető.

A folyamat végén, az alkohol ecetsavvá alakul, ami gátolja a csírázás lehetőségét, majd a babok csokoládébarnára sötétülnek. Az itt előlépő aromaanyagok a pörkölés után fogják megadni a kakaó jellegzetes ízét: így a kesernyés íz egy része édessé válik. Tehát ha a fermentációba hiba csúszik, a végleges íz se lesz az igazi. A végterméket nevezzük kakaóbabnak. Ezután a forró napon a babokat 5-7 napra vékony rétegben kiterítik, és folyamatosan forgatják. A végleges, szárított, szállítható kakaó a nyers kakaó.
A csokoládégyárba kerülés után, az első lépés a babok tisztítása. A nyers kakaót erős szívó légáramok gépekbe szívják, és rostálják, átfésülik, mágneses tisztítás alá vetik. Ezután a kakaóbabokat fajta szerint osztályozzák, majd pörkölik. Az őrlés után massza állagú lesz, és így felszabadul a bennük lévő zsiradék: a kakaóvaj. A meleg masszát ezután présekbe öntik, ahol még nagyobb hőfokon, nagy nyomáson összepréselik. A kőkeményre összepréselt, alacsony zsírtartalmú kakaómasszát, kakaótésztának nevezzük: ebből nyerik ki a kakaóport. Az így kinyert zavaros kakaóvaj, több szűrésen is áthalad később, amíg teljesen meg nem tisztul, ezután pedig tömbökbe formálják.

A jótékony csoki

A csokoládé alapvető összetevői a kakaómassza, kakaóvaj, a cukor, a tejpor és a vanília. Az étcsokoládé csak kakaómasszát- és vajat, valamint cukrot tartalmaz, a tejcsokihoz adnak tejport is. Előbbi több zsírt, utóbbi több cukrot tartalmaz. A fehér csoki nem igazán nevezhető csokoládénak: nem is tartalmaz kakaómasszát, csak kakaóvajat. Ezért a jellegzetes elefántcsontszín.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, és a magnézium.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kakaóban található flavanolok – a flavonoidok egy csoportja, melyek antioxidánsok – csökkentik a szabad gyökök felszabadulása által okozott károsodásokat. A legfrissebb tanulmányok viszont már a kakaóban található flavanolok érrendszerünkre gyakorolt pozitív hatásairól is tanúskodnak, mint például a véredények megnövekedett funkciója, valamint a vérrögképződés kockázatának csökkentése. További tény, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga révén fokozza a boldogságérzetet, valamint afrodiziákumként is számon tartják. Ezek a jótékony hatások azonban csupán a magas kakaótartalmú és jó minőségű csokikra igazak, érdemes tehát böngészni csokoládé tesztünket.

Sok a finom

Persze legyünk őszinték, legtöbben még mindig az íze miatt keressük a különböző csokikat. Jó hír tehát minden édesszájúnak: a 20 tesztelt táblás tejcsoki között sok volt a finom, 5 kiváló és 7 jó minősítés született. Pedig öttagú bíráló csapatunkból hárman sokat próbált, vagy inkább kóstolt szakértők voltak, akik a legkisebb hibára is szigorúan lecsaptak. Az íz, állag, illat és külső is számított, a pontszámok 1-5-ig terjedtek, természetesen ebből a legfontosabb az íz, ami 1,4-es szorzóval szerepelt, az állag 1, az illat 0,9, míg a külső 0,7-szeres szorzót ért.

A csokiknál ráadásul elmondható, hogy az ár igenis irányadó, azaz a drágább termékek jobban szerepeltek. A 8 legdrágább csokoládéból (mindenhol a 100 grammra vetített árat néztük) 7 a táblázat elején végzett, felfelé és lefelé is csak egy-egy lógott ki a sorból.

A német Schogetten ugyan alapvetően nem táblás tejcsoki – a csomagolás különálló, kis csokikockákat rejt, mégsem bántuk meg, hogy bevettük tesztünkbe. Sőt talán ez okozta a legnagyobb pozitív meglepetést. Ára szerint (229 Ft/100 g) alsó középkategóriás, kellemes ízétől azonban laikus tesztelőink el voltak ragadtatva, de szakértőink is magas pontszámokat adtak. Összességében ízre ez a tejcsoki kapta a legtöbb pontot, így nem is lehet kérdéses, hogy összminősítése kiváló. Ráadásul a már említett árat is figyelembe véve itt találkozhatunk a legjobb ár-értékaránnyal.

Az Auchan Lait volt az egyetlen, amely viszonylag magasabb ára (349,5 Ft/100 g) ellenére nem győzte meg a tesztelőket. A hatalmas tábla, az átlagos kétszerese, kiszerelése és külseje többet ígér, mint amit aztán a kóstoló kap tőle. Kissé ízhibás, állománya kissé kemény és homokos érzetű. Végső minősítése: közepes.

Az első 5 sorrendje (mind kiváló minősítéssel): Lindt, Milka Alpine Milk, Schogetten, Heidi Pure, Moser Roth. Őket a Boci és a Stühmer követte, melyek épp csak kicsúsztak a legfelső kategóriából, de jó minősítést kapott még a Ritter Sport, a Fin Carré, a SPAR Schokolade (amely a sajátmárkás tejcsokik versenyét magasan nyerte) és kétfajta – összetevőiben kissé különböző – Tibi.
A sor végén a Riquet Vollmilch, az Auchan másik sajátmárkás terméke és a Ryelands végzett (előbbi kettő közepes, utóbbi már csak még megfelelő minősítéssel) – őket csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

A részletes teszteredmények ide katintva olvashatók!

 

Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan ismerheti meg teszteredményeinket!